NUEVO BLOG

NUEVO BLOG
EL HERMANO PEQUEÑO DE RECUPERANDO IDEAS.

domingo, 13 de noviembre de 2011

ACTE D'ESQUERRA ANTICAPITALISTA A ELX

Ahir divendres 11 de novembre es va fer la presentació de campanya alternativa Anticapitalista i Desobedient a Elx. Vam comptar amb la presència de Jaime Pastor, politicòleg i  professor de la UNED membre de la Coordinadora Confederal d'Izquierda Anticapitalista.
L'acte el va presentar la nostra companya  Gloria Marín membre de la coordinadora estatal feminista  i destacada activista de la PAH d'Elx. 
El primer ponent va ser Manuel Girón, psiquiatra i polifacètic activista que va configurar el marc general en el que ens trobem. Comentà que estem en una fase de depressió del cicle econòmic del qual els poders poden eixir reforçats sinó prenem nota i organitzem la resistència. Va assenyalar que el 15M va suposar un revulsió significatiu en el procés de recomposició del teixit social anticapitalista i  d'un esquerra de combat  i va a caracteritzar aquesta esquerra. Tanmateix va fer una explicació de perquè ESAN no ens presentem al País valencià i va assenyalar quin és la nostra prioritat com organització: intervenció amb els moviments reals existents per consolidar una majoria social que siga clau per provocar un canvi social i al mateix temps construcció d'una estratègia política unitària de trencament amb el sistema capitalista.
A continuació Jaime Pastor va ampliar l'exposició de Manuel dient que aquest  període electoral es un moment propici per fer difusió de les nostres propostes però que no ens quedem aquí sinó que pensem en el període que s'obre darrere del 20N.
Deprès es va remuntar als anys 70 per explicar com hem arribat a aquesta situació actual. Darrere la crisis de rentabilitat el sistema va impulsar  les anomenades polítiques neoliberals. Es van crear a nivell global les institucions necessàries  per poder portar a terme els seus objectius. El FMI i el BM no donaven crèdit als països si no posaven en marxa els plans d'ajust estructural, l'OMC va ser l'encarrega de generar dret mercantil i financer global.  A Europa el tractat de Maastricht va suposar la institucionalització de les polítiques del control del dèficit, la inflació i el control dels salaris. Sense tenir en compte la composició i els ritmes dels Estats membres es predeien ja els  xocs asimètrics actuals. Els anomenats pel mateix sistema  “estats fallits”  ja no es trobaven a la perifèria sinó en el mateix centre. Pastor sosté que el capital va fer una fugida cap a endavant. En la crisi dels 70 el capitalisme era antisalarial però generador de crèdit i per tant d'endeutament, però a hores d'ara a banda de antisalarial ja no es generador de crèdit i això el converteix en autodestructiu. Europa està avocada a una gran recessió.
 A més a més el sistema ha entrat en una crisis de legitimitat democràtica.  Mentre les coses anaven bé es pot mantenir un equilibri entre el poder polític i el econòmic, la democràcia liberal pot funcionar.  Però quan les coses vam mal decideixen de manera descarada posar als seus tecnòcrates al cap de nacions amb l'únic objectiu de cercar la màxima rentabilitat possible. Els exemples estan en Lucas Papademos  un banquer que hores d'ara és el president, no votat, de Grècia o Mario Monti  assessor de Golman Sachs entre altres. Amb aquestes decisions el capitalisme, segons Jaime, ha declarat la democràcia en suspens. Es el triomf dels poders més salvatges al marge de qualsevol control polític.
Però a pesar de la situació, almenys està havent respostes. Un nou cicle rebel global  es va encetar primer a llatinoamericà, després a al països del Magreb, passant pel 15M  i estenent-se per tot el planeta, on el protagonisme de la joventut i les xarxes socials són indiscutibles. Es l'hora de barrellar-nos, de compartir l'imaginari emancipador i aquí a l'estat espanyol i a les nostres terres qüestionar el règim que va construir aquesta democràcia bipartitocentrica.  Ens trobem davant l'esgotament de la democràcia liberal generadora de oligarquies. Cal per tant reconstruir una esquerra alternativa que desperte al moviment sindical, que oferisca canals d'autorganització i que conquiste espais de resistència. I això cal fer-ho desobeint.

No hay comentarios:

Publicar un comentario